Tessa astutettiin - tai siemennettiin, jos tarkkoja ollaan - tasan neljä viikkoa sitten. Siitä asti aika onkin käynyt melkoisen hitaasti ja Tessan mahaa on seurattu tarkasti, josko siinä näkyisi pullistumisen merkkejä. Siemennys tehtiin pakastetulla spermalla, joten ajoitus on normaalia tärkeämpää, jotta pentuja tulisi. Progesteronitestejä otettiin lopulta 4 kappaletta, kun oikeaa astutusajankohtaa määriteltiin. Astutusreissun teimme Kuopioon, Pieneläin-vastaanotto Tuhatjalkaan. Viime vuosina on irskeille syntynyt muutamia pakaste-spermapentueita ja niissä pentueen lukumäärä on jäänyt 1-2 pentuun.

Tänään tuli tarpeeksi pitkä aika astutuksesta täyteen ja kävimme tutulla eläinlääkäriasemalla ultraamassa Tessan masun. Eläinlääkäri löysi heti kaksi pentua, jotka näyttivät voivat erittäin hyvin masussa. Muita sieltä ei tällä kertaa sitten löytynytkään, ikävä kyllä. Toisaalta kahteenkin ollaan enemmän kuin tyytyväisiä, jos molemmat vain syntyvät! Nyt sitten odotellaan reilut 4 viikkoa näiden kahden pikkuirskin syntymää.

Isukkina tässä yhdistelmässä on amerikkalainen valio Geordan Anasta Twist Of Fate eli Cooper, jonka omistavat kasvattaja Daniel Sackos sekä David ja Pattie Collister.


783790.jpg
Cooperin ensimmäinen ryhmävoitto, tammikuu 2006.

Kun ryhdyin etsimään Tessalle sopivaa sulhasehdokasta, ei suomalaisista uroksista yksikään juuri innostanut syystä tai toisesta. Ruotsalaiset MerryMac-koirat ovat kerrassaan hienoja, mutta Tessan takaa löytyy niin paljon MerryMac-verta, että toivoin löytäväni jotain muuta ja uutta. Puolan Maailman Voittaja-näyttelyreissukin tehtiin lähinnä sulhoehdokkaiden katsastus-reissuna, mutta siltäkään reissulta ei tuliaisina ollut tällä saralla mitään. Tessahan on kooltaan erinomainen, 46 senttiä säkäkorkeudeltaan ja halusin myös uroksen olevan suhteellisen pieni, jotta mahdollisista pennuistakaan ei kasvaisi kovin suurin. Uroksella pitäisi olla ehdottomasti hyvä pää ja ilme, pitkä kaula, hyvä etuosa, selkälinja ja hyvä hännänkiinnitys, ylipäätänsä minua mielyttävä kokonaisuus. Muille maille ei ollut tällä kertaa varaa lähteä sulhoja katselemaan, joten ainut keino oli surffailu netissä ja sulhon etsiminen sitä kautta. Useamman kerran päädyin yhdysvaltalaisen Geordan-kennelin sivuille ja siellä varsinkin Cooperin omia kuvia katselemaan.

783793.jpg
Cooper juuri trimmattuna huhtikuussa 2006

Lopulta päätin ottaa härkää sarvista kiinni ja soitin Daniel Sackosille Vancouveriin, Washington Stateen ja kysellä tarkemmin Cooperista. Ennen lopullista päätöstä juttelin myös Cooperin muiden omistajien kanssa sekä mailailin Cooperin luottohandlerin, Erik Salas'n kanssa. Cooper on kohta 4-vuotias uros, joka on menestynyt erittäin hyvin näyttelykehissä, varsinkin viime vuonna. Saldona oli useampia ryhmävoittoja ja -sijoituksia.

783795.jpg
Terrieriryhmän voitto Kennewick, WA 2006

Säkäkorkeudeltaan Cooper 48 senttiä, eli juuri sopivan kokoinen Tessalle. Muutenkin uros vaikutti valokuvien ja kuvauksen perusteella sopivalta ja päädyimmekin siihen, että tällä koitetaan. Tulevan pentueen sukusiitoskerroin on 5 sukupolvella laskettuna 0 prosenttia ja 8 sukupolvella laskettuna 4,4 %. Suurimpana yhteisenä tekijänä 8 sukupolvella  katsottuna on yksi eniten käytetyistä irskiuroksista, amerikkalainen valio Rockeledge's Mick Michael.

783787.jpg
Cooper handlerinsa Erik Salas'n kanssa Kanadassa, sijoitus RYP3