FIN Vaikka eräs suomalainen kasvattaja sivuillaan kovasti mainostaa kaikkien muiden kasvattajien viis veisaavan terveystarkastuksista, on totuus kuitenkin hieman eri. Sain tänään kuulla hyviä uutisia Kuopion suunnalta, kun Huntti, tyttärensä Tonttu sekä mummokoira Fauna kävivät kaikki kolme hakemassa terveen paperit silmätarkastuksessa. Kenelläkään ei siis ole tällä hetkellä havaittavissa perinnöllisiä silmäsairauksia. Tessallahan todettiin keväällä tehdyssä uusintatarkastuksessa PRA eli etenevä verkkokalvon rappeuma, jota pidetään kaikilla roduilla perinnöllisenä sairautena. PRA:ta eiintyy myös yksittäistapauksia, mutta kunnes toisin todistetaan, on Tessan PRA:ta pidettävä perinnöllisenä. PRA periytyy yleensä resessiivisesti, eli virheellinen geeni on perittävä molemmilta vanhemmilta, jotta koira sairastuu kyseiseen tautiin. Tässä tapauksessa siis Tessa on perinyt virheellisen geenin sekä isältää että emältään. Fauna, Tessan emä on peilattu nyt 3 neljä kertaa - kaikilla kerroilla silmistään terveeksi eli Fauna on perimältään terve kantaja. Tessan isää ei ole peilattu, mutta toive on esitetty, jotta myös Remusta saataisiin peilaustulos. Erittäin suurella todennäköisyydellä myös Remu on terve kantaja ja Tessa on onnistunut nappaamaan tuon tautigeenin molemmilta vanhemmiltaan.

PRA:han on siinä mielessä ikävä tauti, että sen etenemistä ei voida mitenkään pysäyttää tai vähentää. PRA:ssa silmän verkkokalvon solut alkavat rappeutumaan ja tauti johtaa lopulta koiran sokeutumiseen. Se, kuinka nopeasti tai pitkälle tauti tulee etenemään on koira- tai rotukohtaista ja koska tästä sairaudesta ei ole irskeillä juurikaan kokemusta, on taudin eteneminen täysi mysteeri meille tällä hetkellä. Tessan PRA todettiin lieväksi keväällä ja tälläkään hetkellä en osaisi sanoa koirastani, että sillä on mitään vaikeuksia nähdä - ei edes hämärässä, vaikka hämäränäkö heikkenee ensimmäisenä. Tarkoituksena on käydä talvella Tessan kanssa uusintapeilauksessa, jolloin näemme, miltä silmät näyttävät juuri sillä hetkellä. Tällä hetkellä Tessa kuitenkin viettää aivan normaalia koiranelämää agility- yms. harrastusten parissa.

PRA ei ole irskeillä yleinen - itselläni on tiedossa kaksi eri tapausta Tessan lisäksi. Toinen on 1990-luvun puolesta välistä Tanskasta ja toinen on raportoitu USAssa irskiyhdistyksen terveystutkimuksessa myös 1990-luvulla. Eli siis kovinkaan paljoa ei raportoituja tapauksia ole. Tosin peilauksiakaan ei juuri ole tehty - ei Suomessa eikä varsinkaan maailmalla. Tessankin tapaus mielestäni osoittaa sen, että ilman peilausta omistajakaan ei välttämättä ole tietoinen koiransa sairaudesta tai se voidaan tulkita vanhuuden vaivoiksi, jos vanhenevan koiran näkö alkaa pettää. Glenneillä (Glen og Imaalinterrieri) esiintyy myös PRA:ta ja nimenomaan sellaisessa muodossa, joka puhkeaa vanhemmalla iällä ja etenee hitaasti. Sairauden edetessä hitaasti, ehtii koira sopeutumaan näköaistin menetykseen ja pystyy kompensoimaan puuttuavn näkökyvyn muilla aisteilla, varsinkin tutussa ympäristössä. Aika näyttää miten sairaus tulee Tessalla etenemään ja vaikuttamaan sen elämään.

Sairaan koiran perusteella voidaan päätellä jotain sen sukulaisista. Vanhemmat ovat joko ilmiasultaan terveitä kantajia tai sitten myös itse sairaita. Fauna-mamma - ja sen emä Floora - ovat niitä harvoja suomalaisia irskejä, jotka on peilattu useampaan kertaan ja vähintään kerran yli 4-vuoden iässä. Suurin osa niistä harvoista suomalaisista koirista, jotka on peilattu, on ollut peilaushetkellä alle 3-vuotias. PRA on havaittavissa suurimmassa osassa tapauksia vasta 3-4 vuoden ikäisenä, joten on tärkeää myös peilata koirat kerran tai pari myös vanhemmalla iällä. Koska Tessa on itse sairas, on se jättänyt sairaan geenin kaikille jälkeläisilleen. Riippuen pentujen isän statuksesta, pennut ovat joko terveitä kantajia tai sairaita. Osalla roduista, joilla PRA:ta esiintyy, on käytössään geenitesti, jolla voidaan todeta, onko koira terve, terve kantaja tai sairas. Tessaltakin lähti verinäyte USA:han keväällä testejä varten, mutta valitettavasti mikään tällä hetkellä olemassa oleva testi ei todennut Tessaa sairaaksi eli jo olemassa olevista testeistä ei siis ole hyötyä tämän PRA:n testaamisessa. Jos testi olisi olemassa tai sellainen saadaan joskus aikaiseksi, voidaan myös varmoja kantajia käyttää jalostukseen, kun kumppaniksi voidaan valita perimältään terve yksilö, jolloin pennuista osa on perimältään terveitä ja osa kantajia. Sairaita koiria ei kuitenkaan tällaisesta yhdistelmästä synny. Niin kauan kun kantajia ja perimältään terveitä ei pystytä erottamaan toisistaan, on varmojen kantajien käyttäminen jalostukseen erittäin riskialtista. Tessan sisaruksista taas ei voida sanoa varmaksi mitään perimän osalta. Fauna on nyt todettu kantajaksi, koska sillä ei PRA:ta ole. Eli se on voinut jättää jälkeläisilleen joko terveen tai sairaan geenin. Riippuen Remun statuksesta, voi osa Tessan sisaruksia olla perimältään täysin terveitä, jos ne ovat saaneet molemmilta vanhemmiltä terveen geenin, osa terveitä kantajia ja osa sairaita. Toivottavasti Tessa on pentueensa ainoa sairas yksilö ja muut pysyvät terveinä. Sisaruksista kaksi muuta on peilattu terveiksi, toinen 4-vuotiaana ja toinen 2-vuotiaana. Toivottavasti muut sisarukset innostuvat vielä käymään peilattavana jossain vaiheessa.

Tessan PRA:sta on tiedotettu kaikille suomalaisille kasvattajille heti diagnoosin jälkeen ja KoiraNetissä sekä Tessan omalla sivulla tuo tieto on ollut myös keväästä lähtien. Yllättävän vähän diagnoosi on herättänyt kiinnostusta irskien peilauttamiseen ja olipahan useampi kasvattaja myös kasvattajakollegion kokouksessa sitä mieltä, että peilauksilla vain lietsotaan hysteriaa ja kerrotaan pennunkyselijöille, että rodussa on suuri ongelma. Itse näen peilaukset aivan toisella tavalla - vaikka rodussa on Suomessa vain yksi ja muuallakin vain muutama tapaus, niin kasvattaja on halunnut peilauttamalla jalostuskoiransa varmistaa, että ne ovat astutushetkellä terveitä. Myös niiden muidenkin kuin jalostukseen käytettävien koirien peilaustulokset ovat tärkeitä, kun kartoitetaan, onko rodussa oikeasti ongelma vai vain yksittäinen tapaus...

ENG Eventhough one Finnish breeder announced in their website that all other breeders don't care of any hereditary problems in our breed, is he truth another story... I got some good news from Kuopio today as Hunter, his daughter Tonttu and Fauna-grannie got healthy papers on CERF-test (eye examination). Tessa was diagnosed earlier this year with PRA (progressive retinal atrophy), which is considered hereditary on all breeds. Complete translation of the story will follow in a day or two...