ENG Two weeks ago Finnish Irish Terrier Assiciation had an Eye day where a veterinarian, ophthalmologist Sari Jalomäki talked about eye diseases in dogs general and how they affect our breed. There has been one PRA-case in Finland - my Tessa, who was diagnosed in 2009. In the last two years there has been several cases of cataract found in Irish Terriers and there are few breeders who are getting worried about the situation - and few who think there is nothing to worry about and no need to screen the eyes, not even of those dogs who bred from. The lecture was very good, it covered the most common hereditary diseases found in dogs, the symptoms and affects on the dog. We also discussed the fact that eventhough there are several things found in the eyes, when screening more dogs, but some of the findings are totally irrelevant to dog itself and also to the breed as well. And then there are findings that have to be taken seriously. PRA and cataract are both in the latter group. 

After the lecture 10 Irish Terriers were screened and most of them found healthy. One cortical cataract was found and one new PRA found also. The PRA-dog is only 4 years old and having severe problems with its eyesight. The owners told that she is refusing to go down the stairs, reluctant to go out when its dark. She also uses their other dog as a guide when walking. They said they have been suspecting there is something wrong with her eyesight and now they now the reason. I do hope this will wake few more breeders up to screen their dogs - at least the dogs they are using for breeding. This is the only way we can find out how much of this disease we have in our breed and try to avoid it. We will get more information about the situation in general if we can get more dogs screened in the next few years.

I wrote in January that Tessa was found clear of PRA and I myself was a bit puzzled about this turn. Very glad about Tessa and this also confirmed my observations that she is not loosing her eyesight which would be the case would she have PRA. I took her to the same vet who diagnosed her three years ago. She said that she wouldn't diagnosed her as PRA dog either at this point. The diagnose was some other retinal disease and suspicious PRA. With these new diagnoses Tessa was accepted to a Finniash Kennelclub's eye panel where several ophthalmologists screen her and make the final verdict. The panel was held last Friday and the verdict is - no PRA. I was told that Tessa's case was not easy and it caused a long discussion about her condition. She has changes in the retina, more in one eye than in the other. Center of the retina is normal and the main blood vessels as well as the optical nerve is totally normal in both of her eyes. She will most likely not loose her eyesight ever, whish is very good news. The symptoms in her eyes are similar to a retinal degeration disease found in Swedish Vallhunds. The panel did rule Tessa's condition as some other retinal disease, suspected hereditary. They also said, that these two cases - Tessa and the other PRA-dog - might be of the origin or totally different origin. The only way to know is to screen more dogs.

Screening of your dogs is easy, it doesn't cost very much, and it's totally painless fo the dog. I can understand that it is very frightening to start screening your breeding stock - it might reveal sick dogs and that will affect the breeding plans. But these diseases are nobody's fault and I hope other breeders will understand that this will be good for the breed in the long run! If we have several cataract cases and PRA/other retinal disease here in Finland there will definately be cases in all over the world! Our population is not so isolated and it is based on dogs imported from Sweden, Germany and the USA.

Here are links to Finnish Kennelclub's database - health results in the last few years:
2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 and 2003. Unfortunately the info is only in Finnish, but here are some translations
silmätutkimus - eye screening
  -> ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia = no hereditary conditions
  -> PRA, todettu = PRA found
  -> Nukleaarinen katarakta = nuclear cataract found
  -> Kortikaalinen katarakta = cortical cataract
  -> Linssin etuosan saunalinjan katarakta = anterior sutural cataract
  -> Lasiaisen rappeuma = vitreous degeneration
  -> Distichiasis = Distichiasis (extra eye lashes)
  -> RD, multifokaali = Retinal Dysplasia
  -> PPM = Persistent Pupilary Membrane
kyynärnivel = elbows
lonkkanivel = hips
polvilumpiolux.med = knees (patella lux

FIN Kaksi viikkoa sitten Suome Irlanninterrierit ry järjesti silmäpäivän Helsingissä, jossa ensin silmäeläinlääkäri Sari Jalomäki kertoi koirien silmäsairauksista yleensä ja kuinka niitä esiintyy irskeillä ja miten silmäpailaustuloksia pitää tulkita. Suomessahan on ollut yksi PRA-tapaus - meidän Tessa ja viimeisten parin vuoden aikana on löytynyt useampia kaiheja. Tämä tilanne on saanut muutamat kasvattajat hieman huolestumaan ja tutkituttamaan koiriaan. Toisaalta muutamia kasvattajia tuo ei selvästikään huolestuta eikä edes jalostukseen käytettäviä koiria tutkita - hei, onhan irski perinteisesti terve rotu! Luento oli erittäin hyvä ja havainnollinen, toivottavaa olisi ollut, että useampikin kasvattaja olisi raahautunut paikan päälle kuuntelemaan. Keskustelimme muun muassa siitä, että vaikka koirien silmistä löytyykin kaikenlaista, niin osa niistä on ns. harmittomia sivulöydöksiä, joita ei tarvitse huomioida edes jalostuskäytössä, kun taas osa on sitten niitä löydöksiä, jotka pitää ottaa vakavasti ja huomioida. PRA ja kaihit kuuluvat tähän jälkimmäiseen ryhmään.

Luennon jälkeen Jalomäki peilasi kymmenen irlanninterrierin silmät ja onneksi suurin osa niistä oli terveitä peilaushetkellä. Yksi kortikaalinen katarakta löytyi ja lisäksi yksi PRA. Kyseinen PRA-irski on vasta nelivuotias narttu, jolla muutokset silmissä olivat jo vakavat eli koiran näkökyky on jo selvästi heikentynyt. Omistajien kertoman mukaan koira ei kulje mielellään portaita alas ja ei suostu lähtemään hämärällä pihalle. Se myös käyttää perheen toista koiraa selvästi oppaanaan. Ovat kuulemma jo jonkin aikaa epäilleet koiran näkökyvyssä olevan jotain vikaa ja nyt sille tuli myös vahvistus. Toivon, että tämä löydös havahduttaa muutkin kasvattajat tutkituttamaan koiriaan, se on ainoa tapa saada tietää, kuinka paljon sairaita koiria on populaatiossa ja kuinka voimme yrittää välttää sitä.

Kirjoittelin tammikuussa, että Tessa sai terve-lausunnon silmäpeilauksessa hieman yllättäen ja että yritämme Kennelliiton paneeliin tämän johdosta. Käytin TEssan vielä Elfvingin Sannalla, joka on kolme vuotta sitten diagnosoinut Tessan PRA:n ensimmäisen kerran. Vietimme melkein tunninn Sannan luona ja kävimme hyvän keskustelun PRA:sta, muutoksista Tessan silmissä ja tilanteesta ylipäätään. Sannakin sanoi, että ei hänkään tätä koiraa enää PRA-sairaaksi laittaisi, vaikkakin silmissä on selviä muutoksia. Muutokset ovat verkkokalvon reunoilla ja niiden vaikutukset koiran näkökykyyn ovat melko vähäiset. Verkkokalvon keskusta on normaali ja myös verisuonet ja näköhermo ovat kunnossa. Näillä näkymin Tessa ei tule näkökykyään menettämään ja se on loistava uutinen! Mutta mistä muutokset sitten johtuvat - siihen ei Sanna ottanut kantaa. Ne voivat olla perinnöllisiä tai jostain muusta syystä johtuvia. Näillä tiedoilla pääsimme kuitenkin Kennelliiton paneeliin, joka järjestettiin perjantaina. Tuolla on siis iso joukko silmäeläinlääkäreitä, jotka peilaavat kolmen hengen ryhmissä ison joukon ristiriitaisia lausuntoja saaneita koiria. Tämän jälkeen he keskustelevat näistä koirista ja tekevät sitten päätöksen, mikä on diagnoosi kyseiselle koiralle. Tessan tapaus oli kuulemma herättänyt paljon keskustelua silmäeläinlääkäreiden joukossa. PRA:ta tämä ei kuulemma ole, mutta päätöksenä oli kuitenkin perinnölliseksi epäilty retinopatia eli jokin muu verkkokalvon sairaus. Perusteluina se, että muutoksia on molemmissa silmissä, vaikkakaan ne eivät ole symmetrisiä. Suosittelivat vielä ERG-tutkimusta, jossa mitataan verkkokalvon sähköistä toimintaa. Kyseinen tutkimus olisi tietysti mielenkiintoista teettää, mutta kun hintaa on vajaa 1000 euroa, niin taidamme jättää tuon kuitenkin väliin. Tulokset minulle kertonut eläinlääkäri myös sanoi, että kun kuulemma on viime aikoina tullut pari muutakin(?) PRA-tapausta irlanninterriereissä ilmi, niin he ottavat yhteyttä yhdistykseen ja suosittelevat ERG:n tekemistä/peilauksia ja seurantaa rodussa. Saa nähdä tekevätkö näin ja tuottaako tuo tulosta, hieman itse epäilen... Tessan muutokset muistuttavat kuulemma hyvin paljon länsigöötanmaanpystykorvilla todettua perinnöllistä retinopatiaa, jota muun muassa Hannes Lohen ryhmä tutkii parhaillaan. Se, onko Tessan ja tämän toisen PRA-koiran sairaudet samaa perää, ei eläinlääkärit ottaneet kantaa, koska tapaukset ovat edenneet niin eri vauhdilla ja tavalla. Vain seuranta ja lisäpeilaukset voivat antaa tuohon vastauksen jossain vaiheessa.

Toivottavasti kasvattajat sekä Suomessa että muualla peilauttavat edes jalostukseen käytettävät koiransa tulevaisuudessa. Pennunostajilla on tässä hyvinkin suuri rooli - jos he ottavat vain tutkituista vanhemmista olevia pentuja, niin kasvattajien on ryhdyttävä peilauksiin. Ymmärrän, että on melkoisen pelottavaa ryhtyä peilauttamaan koiriaan - sieltä voi tulla esiin näitä sairauksia ja suunnitelmat pitää laittaa kokonaan uusiksi. Mutta toisaalta se palvelee rotua ja myös kasvattajia pitkässä juoksussa. Peilaamatta jättäminen - ja tutkimatta jättäminen muidenkin sairauksien osalta - on vain silmien ummistamista näiltä asioilta. Myös vanhempien, jo pentuja saaneiden koirien peilaaminen on yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin kuin nuorempien peilaaminen. Jos kerran Suomessa on löydetty useita silmäsairaita koiria, tarkoittaa se että myös muualla maailmassa näitä on aivan varmasti. Suomen irskikantahan pohjautuu hyvin pitkälti tuontikoiriin Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Tässä vielä linkki Suomen Kennelliiton jalostustietokantaan ja tämän vuoden terveystuloksiin. Sieltä löytyy myös edellistenkin vuosien tiedot, joita suosittelen aina silloin tällöin selailemaan.